måndag 20 december 2010

Rektorn äter H13, Johanna gör ”stage dive” och halsproblem kan vara en ”underdog”.

Då var själva lanseringen överstökad och det var ett par mycket roliga veckor som följde. Klart man är stolt över att äntligen ha lyckats med den där drömmen som det tog lång tid att införliva, ett mål nästan likt studenten. Vi gjorde det omöjliga, nästan som ”the American dream” och detta tack vare lärarundantaget. Vi gick från grundforskning på fritiden, parallellt med doktorandstudierna, för att vi endast var nyfikna och hade idéer som bara måste utredas och nådde hela vägen fram till näringslivet via forskning och innovationer. Vi hade tidigt fått veta på universitetet att bara en av tio forskare är lämpade att själva föra ut sina egna forskarupptäckter till näringslivet genom att starta eget och vad man då menar var att först ge upp forskningen på universitetet för att helhjärtat ägna sig åt företagsverksamhet. Vi är unga, enormt energiska och målmedvetna och det dög inte för oss att ens ge upp vår forskning. Vi startade istället vår egen forskargrupp( www.ch.lu.se/ml) och ett Biotech företag (http://www.concellae.se/) och driver de båda verksamheterna parallellt sedan 3 år utan en spänn från universitet eller riskkapital.
REKTORN: Vi fick reda på idag via inside info att inte ens Rektorn på Lunds Universitet trodde att vi skulle lyckas nå fram till en produkt själva och han anses vara optimist. Idag äter både rektorn och hans mamma H13.
Hur har det då gått? Jodå, stadigt uppåt går beställningarna och i nästa vecka kan vi presentera en liten fin förpackning som rymmer endast 5 H13 som komplement till 10:an.
DESIGNEN: Vi har fått en otroligt bra respons på förpackningarna och det tackar vi Curt design i Malmö för. Vi ringde dem en eftermiddag i panik inte långt före lanseringen när vi insett att detta är något vi inte kan hantera själv även om man vill mycket. Vi hade högst 3 dagar på oss att finna rätt design och ”thank God” att de tackade ja och tog emot oss morgonen efter. Vi kunde erbjuda en stor portion av stress och inspiration och jag tror att ingredienserna var de rätta för de gjorde oss stolta för en lång tid framöver. Vi kommer att stå och dela ut gratis H13 på Hultsfredfestivalen och Johanna! om du är på Hultsfredsfestivalen så fångar vi dig varendaste gång du vill ”stage diva” och hissar dig ett par gånger efter varje dive, du är damn good, tack för designen!.
HALSMIRAKLET: Vi äter varje dag på IKEA:s huvudkontor för IT i Helsingborg och personalen i den restaurangen är guld och då menar jag inte den goda maten för den tar man för givet numera, lite bortskämd har man blivit. Hur som helst så det som fortfarande driver oss i vår forskning nu är nyfikenhet och restaurangpersonalen har precis boostat nyfikenheten lite extra att utreda fakta som förklarar vildhonungs förankring i folkmedicin i årtusenden.
En egen personlig drift är att utreda det där med honungsvatten dvs varför är det så förankrat att ta detta vid förkylning och halsont och fungerar det verkligen? Vi är helt säkra på det själv vilket fortfarande hemliga forskarresultat ordentligt pekar på men det ska utredas med kliniska studier vilka såklart är på väg. För mig är det dock otroligt skönt att helt utan förväntan eller påverkan få uppleva följande:
Jag själv är för ett par veckor sedan på väg att bli ordentligt sjuk precis före en väldigt viktig gästforskning hos Amerikanska staten tillsammans med min kollega Alejandra och det var ju inte oväntat med all stress och press och ilsken isländsk vulkan. Halsen börjar tjockna till ordentligt på båda sidorna och jag vet att jag har minst två veckors elände att se fram emot, det slår aldrig fel. På kvällen tar jag en H13 i pilotform, då den ännu ej har tillverkats, och en till morgonen efter och alla tecken på halsont och gulgröna otrevligheter är som bortblåsta. Ett mirakel alltså men vi hade inte mer H13 att ta med på resan och dagen efter blossar skiten upp igen. Tanken slår mig att H13 alltså inte bara fungerade utan borde ha fått fullfölja bekämpningen av halsåkommorna likt en antibiotikakur. Om det här fungerar och är anledningen till honungsvattens förankring som folkmedicin så är det alltså ett bakteriekrig vi pratar om dvs de 13 mjölksyrabakterierna i H13 skulle då förhindra eller slå ut halsproblembakterierna eller tom virus med riktig tur.
Min story var inget som jag hade delat med mig med någon för som forskare så ska bevis fram först innan man vågar säga något. Ett par veckor senare står en av kvinnorna i restaurangen som har fått testa H13 och berättar samma sak för oss men endast en H13 hade funnits till hands och halsåkomman hade blossat upp igen. 5 minuter senare berättar en annan kvinna där liknande och dagen efter en av kockarna. Skumt men egentligen inte ologiskt men inget vi hade vågat hoppas på redan.
En annan kock är glad för fysisk träning precis som jag (muskler och flås) och han kör nu H13 som återhämtning efter träning och ger oss rapporter om att det inte spelar någon roll om det här skulle vara 100 % placebo för han känner sig klart piggare dagen efter och återhämtad och han vill nu göra reklam på gymmet.
Baksmällan kommer sist i denna blogg, vi vill ha den där eller helst inte alls då vi inte vill skylta med den. Vi vill inte förknippa vår forskarupptäckt och världens bästa naturliga mix av mjölksyrabakterier med en stor potential för functional food eller medicin med något så oseriöst. Men vi har kanske lyckats med att ta fram världens bästa sätt att förebygga kopparslagaren och kanske mag”disorder” dagen efter på ett gott, tillgängligt och snyggt sätt. Vi har dock en caféägare, en aktad styrelsemedlem, hela Lundakarnevalens kommitté, vi själva, släkt och vänner bakom oss i en närmast frireligiös dagenefterupplevelse. Prova, en H13 eller två om du är stor före sänggåendet efter en schysst bläcka och känn efter på morgonen. Ska du ha en midsommarfest och är rädd om dina vänner, köp 2 tiopack och dela ut en påse till var och en på senkvällen. Du får dem till studentpris före midsommar om du skriver 131313 i hemtelefonrutan vid betalningen. Blogga om det och du! Min blogg blir aldrig mer såhär lång som denna, undskyld!
Vi ses på YouTube snart/Tobias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar