Biodlare på Gotland ville höra om vår forskning och bjöd in oss att föreläsa. Tre olika föreningar på ön hade slagit sig samman för detta och föredraget blev för oss på en absolut exotisk plats i skogen nära Slite. Det hela tog plats i en gammal militärbarack som hade skänks till Slite biodlareförening.
Det blev flyg från Ängelholm till Visby för en långhelg och med oss hade vi en kylbox full med H13 i små och stora lådor för att dela ut.
På Gotland kändes det som att honung var mer närvarande än på andra platser. På olika platser på ön runt Visby gick det att köpa allt från ”slagfältshonung” till honung med senap mm. Det finns så stor variation av blommor där att sorthonung från få specifika blommor är svår att få till.
Vid frukosten på Wisby Hotell fanns det såklart honung från Gotland i burk samt den mer rinnande varianten på flaska. Jag provade istället vår egen H13. Det var dags för mig att utreda om ”Milk and Honey” som är så gammalt och känt verkligen är något att konsumera. Man ska ju dricka det på kvällen för att sova bättre men nu fick det bli till frukosten. Ljummen vanlig mjölk i stor mugg med en påse H13 irörd var faktiskt riktigt gott och inte för sött. Jag provade också vanlig sur naturell filmjölk med mussli och diverse fröer och Cornflakes med en påse H13 ringlat över det hela, kalasgott. Två sätt som jag kan rekommendera att använda H13 där bakterierna överlever bra.
På ett Café där vi handlade fantastiska sallader och mackor ett par gånger fanns det på Amelias frukostmeny rätt mycket med honung inblandat. Det var kul att se och gav oss bra tips hur vi kan tipsa att använda H13 om man vill få i sig honung med en rejäl mängd av honungens egna nyttiga mjölksyrabakterier (se bild).
På Gotlands hantverksbutik Kvinnfolki gick det faktiskt att köpa 1 kg Gotländsk honung för endast 80 kr, för billigt verkligen eller generöst.
Själva föredraget var väldigt kul, ca 25 personer kom och lyssnade i ca 3 timmar inklusive fika och massvis med frågor under fikat (se bild).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar