onsdag 13 juni 2012

Kelade med 30.000 bin in i natten, respekt

Skulle bara se så mina 7 nordiska bisamhällen mådde bra ikväll och sen krypa till kojs. Så lätt skulle man inte ha det nä.


Ett av samhällena hade svärmt och det betyder att: Om de ca 60.000 bina i en kupa känner sig trångbodda så matar de upp till  tio larver lite extra bara och vips så blir de larver som normalt sätt skulle blivit arbetsbin helt plötsligt drottningar. Strax innan dessa drottningar kläcks så flyr den gamla drottningen bikupan och övertalar sisådär 30.000 bin att följa med henne för att börja på ny kula någon annan stans, normalt sätt i ett ihåligt träd. Hon sätter sig dock på en trädgren i närheten och de 30.000 följeslagarna bildar klunga runt henne. Under kommande dagar flyger spanarbin ut i omgivningen med uppdrag att hitta en ny boplats. De biet som lyckas övertyga de andra om ett bra fynd av boplats visar sen vägen och de 30.000 bina flyger i en svärm dit, därmed har bina från en kupa svärmt. Detta upptäckte jag ikväll.


Om man vill att dessa istället ska flytta in i en tom bikupa så de kan fortsätta att vara ens husdjur så skakar man ner svärmen (tog bilden ikväll) i en tom låda när det är nästan mörkt och bina inte vill flyga. Jag gjorde så och fick med mig ca 95%, svettigt och nervöst.


Drottningarna som blev kvar I gamla samhället slåss tills endast en överlever. There can be only one, the strongest survive och har nu en enda day off utanför kupan då hon parar sig i luften med ett manligt bi, en drönare. Sen flyger hon hem och spenderar resten av sitt liv (upp till 5 år) åt att bli matad och lägga ägg inne i kupans, (ursäkta) totalt jävla mörker, ca 2000 ägg om dagen.


Nu har jag återigen fullt hus dvs bin i alla 8 kuporna.


Gonatt/Tobias


Published with Blogger-droid v2.0.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar