söndag 1 mars 2015

Mikroorganismer är livet

...men denna gång har jag precis dödat dem.

Det är snart dags för snowboarding i Vemdalen och det har liksom blivit tradition att göra eget vin tills dess sedan minst 15 år tillbaka.

Inget slår kallt, rött fläderbärsvin i bastun, gärna med is i, dessutom HongsDoktorinnans favorit, puh.

Första året jag gjorde det blev det 78 vinflaskor fulla. Det lustiga är att fläderbären verkar ha någon sorts alkoholskyddande förmåga för jästen som inte tål allt för hög halt innan den lägger av att jäsa.

Fläderbärsvinet luktar och smakar fantastiskt och brukar ha mellan 18-21% alkohol. En halv flaska per person räcker långt alltså.

Vinet har jäst nu i 3-4 veckor och idag var set dags att ta död på jästen vilket borde gå med våra egna mjölksyrabakterier från honung och bin men det blev kemiskt idag.

Tappar på flaskor om ca 2 dagar.
Tobias Olofsson alias:

HonungsDoktorn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar