måndag 2 mars 2015

Idag är första dagen på resten av mitt liv, Riddare eller Nobelpris?

Det där gamla talesättet är det väldigt sällan man använder men det passar idag eller faktiskt i morgon då allt officiellt startar. Det lär väl bli endast fattiga riddare hehe.

Som vi har väntat..........................och pratat.................. och drömt..................!

Morgondagen är en historisk dag, kan bli i alla fall.

Sedan vi gjorde upptäckten att bina tillsätter 13 nya mjölksyrabakterier i sin honung världen över fattade vi att de var nyckeln till varför honung använts som folkmedicin. Ända sedan den dagen för 10 år sedan har vi sett fram emot vad som händer i morgon.

Penicillinet upptäcktes av Alexander Flemming m.fl. 1928. De fick Nobelpriset för upptäckten 1945. Penicillinet är en typ av antibiotika som mögelsvampar av släktnamnet Penicillium tillverkar för att döda andra konkurrerande mikroorganismer med som bakterier, ett vapen alltså.




Penicillin fungerar dock inte mot alla bakteriesorter utan bara på vissa sjukdomsbakterier då övriga har en naturlig resistens mot penicillin. Det finns dock så kallade aktinomyceter, bakterier som bildar annan sorts antibiotika som funkar mot andra bakterier än penicillinet.

Summa summarum. Vissa bakterier eller mögelsvampar bildar en sorts ämne som de använder som vapen mot t.ex. konkurrerande bakterier. Människan odlar upp dessa små levande antibiotikafabriker, utvinner ämnet och gör piller för behövande sjuka som är drabbade av bakterieinfektion. Då det bara är ett enda ämne så börjar sjukdomsbakterierna snart att skaffa försvar mot det då de hela tiden, i och med människans utbredda användning av dessa piller, blir bombarderade. De tillverkar sköldar mot alla pilar alltså. Då börjar vi människor hälla i fler sorters antibiotika i ett piller, ungefär som att skjuta pilar och kanonkulor samtidigt, sjukdomsbakterierna bygger då tjockare murar och bildar ändå resistens.

Där står vi idag......och har en tidsperiod på 10 år efter att ett läkemedelsbolag tillverkat ett nytt antibiotika innan sjukdomsbakterierna lärt sig att skydda sig.

När Flemming gjorde sin upptäckt såg det ut som nedan bild dvs som det har gjort på vårt labb ända sedan den där morgonen i Wales, i oktober 2009, då jag fick resultat i min gästforskning. 

Vilken rolig detalj förresten, det ser ut som att Flemming och jag använde samma typ av lampa på labbet. Well, han gjorde sin upptäckt i Skottland och jag i Wales och labbet jag var på var inte av det mest moderna direkt.

Mjölksyrabakterierna växer i mitten (vita öar med nummer 50, 51 eller 14) tillsammans på en gelé med näringsämnen. Sjukdomsbakterien växer ovan på hela plattan (gult). Mjölksyrabakterierna, i mitten av någon av cirklarna, skickar ut en rad olika vapen som gör att sjukdomsbakterien (gul till färgen och växandes på största delen inomkvadraten) inte kan växa där dessa vapen (ämnen) finns i en cirkel runt mjölksyrabakterierna.
Ju större mörk cirkel desto bättre vapen. Längst ned till vänster är använt dagens antibiotika. De andra 3 är 3 olika försök med mjölksyrabakterierna tillsammans växandes på varsin vit "ö" istället för antibiotika.

Det roliga med vår upptäckt är att vi använder 13 olika samarbetande mjölksyrabakterier som inte bildar bara ett ämne (som antibiotika) utan tillsammans ca 50 olika ämnen. Och om mjölksyrabakterierna används levande (vilket vi alltid gör) så kan de själv välja hur mycket av vilka ämnen som behövs bildas beroende på vilka närmast hotande bakterierna är. Det som också är bättre än penicillinet är att dessa 13 mjölksyrabakterier dödar alla sjukdomsbakterier som finns som vi än så länge testat vilket är många många olika från bin, hästar, människor och kor från sår mm. Det är alltifrån mördarbakterier till terroristbakterier (mjältbrand) till bakterier som ställer till med halsfluss eller vaginala infektioner och kroniska sår mm mm.

I morgon går starten för att börja bandagera människor med honung och dess 13 mjölksyrabakterier på 3 olika sårcentrum i Sverige och Danmark. Patienterna har haft såren i många år men inget hjälper.

Innan denna studie har vi testat att bandagera 10 hästar med kroniska sår vilka alla började läka efter 2 dagar.  

Vi är så klart förhoppningsfulla men ödmjuka inför att vi testar på väldigt svårläkta sår.

Flemming blev även dubbad till riddare, får man lägga in en önskan till tomten såhär tidigt på året?

Tobias olofsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar