Först och främst, välkommen hem morfar! Efter 9 dagar på sjukhus efter hjärtinfarkten samt blodförgiftning fick han äntligen komma hem till sin fru/min mormor Millan igen.
Många frågar oss om honung förstörs vid upphettning och om bakterierna i H13 dör om man skulle ha H13 i te eller kaffe eller göra varm dryck av High13 dvs varmt honungsvatten. Självfallet förstörs de nyttiga ämnena i honungen när den uppettas och bakterierna dör också då men...............
Tillsammans med en examensarbetare på labbet i Lund testade vi nyligen olika svenska honungssorter och Nya Zeeländsk Manukahonung. Det är om honungssorterna utan mjölksyrabakterier i har antimikrobiella ämnen som kan döda sjukdomsbakterier. Det hade de men bara lite grand jämfört med när bakterierna är med och är levande för då producerar bakterierna mycket mer antimikrobiella ämnen. Hursomhelst, förstörs dessa ämnen av upphettning så att honungen blir verkningslös? Svaret var inte nej i alla fall. Både 80, 100 och 120 graders kokning i 30 minuter påverkade inte åtminstone en del av dem. Den antimikrobiella verkan var lika hög.
Jag har druckit hett honungsvatten vid halsont hela livet och min morfar sa, när jag hälsade på på sjukhuset att han har en sked honung i kaffet varje dag. Jag har dock på senaste åren funderat på om det heta vattnet förstörde hela effekten men svaret är faktiskt nej. Däremot vet vi att vissa ämnen definitivt förstörs.
Något som vi upptäckte förra veckan, vid beskrivning av H13:s mjölksyrabakterier som nya arter, var att de kan växa vid 50 grader. Mycket förvånande. De kan även tåla höga sockerhalter och växa i pH 3-12 alltså vid mycket surt och basiskt. Detta betyder att de är väldigt tåliga. Man kan alltså förmodligen använda H13 i ganska heta drycker utan att de dör alltså.
Detta känns som att svära i kyrkan för oss men vi rekommenderar inte att man ska hetta upp honung eller att ha H13 produkterna i något hett. Man kan dock göra det med ganska bra samvete och hyfsat bibehållen funktion.
/T
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar