söndag 6 maj 2012

Hurra, vi blir förevigade med Lennart Nilsson

Vi fick ett fantastiskt mail igår från Lennart Nilssons dotter.

Vi har ju jobbat med den legendariske vetenskapsprofessorn Lennart Nilsson som var han som tog de första bilderna i världen på ett mänskligt foster i en mammas mage under hela utvecklingen.


                                          Alejandra och Lennart går igenom Lennarts bilder tagna                                            i ett bis honungsmage
       
Under ett år jobbade vi med honom på Karolinska Institutet där han för övrigt blev utnämnd hedersprofessor samma dag som vi hade jobbat med honom. Vi skjutsade honom i en hyrbil från Uppsala, SLU, där vi hade haft möte, till Stockholm där han bor. Han skulle bara hem och byta om för en tillställning med Bonniers på kvällen trodde han men det var tydligen något helt annat, han skulle överraskas med hedersprofessorstiteln av regeringen på en överraskningsmottagning.

Hur som helst, efter vårt jobb med honom där han blev först i världen med att illustrera de nyttiga mjölksyrabakterierna i binas honungsmage så ville hans "crew" att bilderna skulle publiceras i en kommande bok men vi sade nej.

Det blev lite groll med hans dotter som sköter företaget men vår anledning var att vi måste publicera en vetenskaplig artikel med bilderna först, det är hela meningen med vår forskning och det viktigaste vilket säkert verkar knäppt i detta sammanhang.

Det visade sig dock att boken blev lite försenad och när vi meddelat Lennarts dotter för ett par veckor sedan att vi äntligen hade publicerat så fick vi reda på nu igår att de vill ha med vår forskning och en bild som Lennart tagit i boken. Boken är inte den sämsta som har getts ut direkt. Den ges ut i augusti när Lennart fyller 90 år och tar upp tiden från Leonardo da Vinci till Carl von Linné fram till Lennart Nilsson och visar på hur man historiskt illustrerat saker, se här.

Det är en ära Lennart och vi säger som askungen när hon har fått sin klänning klar av mössen och vet att hon ska på bal.......å tack, tack såååå mycket. Vi är hedrade!

/Tobias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar