fredag 27 april 2012

Morfar är hemma och mår bättre men Bina har det bedrövligt!

Min morfar trivdes bra på sjukhuset tydligen och blev bättre som tur är.Han är nu hemma hos mormor igen lagom innan Valborg. Blir till att åka dit och hälsa på i helgen.

Får tråkiga rapporter från biodlarvänner om binas hälsa efter vintern tyvärr. De snälla biodlarvännerna som hjälper oss med honung och bipollen till våra produkter bor i närheten av min morfar på Kullahalvön. Nu när sässongen ska sätta igång och jag försöker få dessa kollektiva biodlare att upprepa och öka på förra årets bravad med bipolleninsamling så får jag detta underbara men tragiska sms direkt utifrån skånska myllan om deras bisamhällen:

Ok. Men det ser värre ut med bina. Timmar hade 25 som levde för en månad sen, nu 5. Likadant med rickard. Jag har ett kvar nu. Tänker köpa in men det är knepigt utan cash. Ska vi träffas för rådplägning? Om intäkterna från pollenleveranserna känns någorlunda säkra så borde vi kunna få igång ett projekt med almistöd... Ursäkta sånt här via sms, men det dönar så väldigt i traktorn....

Knapert och illa alltså, krismöte väntar!
Själv hade jag en översvämmad bäck under stormarna i vinter som ena gången höjde vattennivån med en meter. Jag var ute och räddade alla 8 nordbikupor i vadarbyxor och skyddshuva. Alla kupor hade seglat iväg åt olika håll och delat på sig och bina var halvdränkta eller halvt ihjälfrusna.

Vet inte hur jag pallade men jag fick till slut evakuerat alla till torra land och tömde kuporna på vatten men allt var dyngblött. Jag snavade över en rot en gång och föll  raklång över bikupan jag nyss hade i famnen men det gick bra, jordbävning i kupan bara, snacka om stressade bin. Har noterat mögel och delvis död samt minskning av bin i kuporna sedan dess. Jag har dock flygande bin från alla 8 samhällen just nu även om 2 av dem verkar speciellt svaga så samma öde som hos ovan biodlare kanske väntar men jag har nordbin, ena tuffa rackare! De har fått förstärkning av honung för 2 veckor sedan då våren är bedrövlig med regn och kyla och de inte kan skaffa tillräcklig föda (nektar och pollen) till sig själv och deras larver.

Morfars starkaste samhälle gick bort/dog ut. De hade ingen brist på mat men kunde inte förflytta sig dit maten var när vintern slog till och svalt ihjäl. Jag tor att Morfar bara har 2 eller 3 samhälle kvar nu. Vår ordförande förlorade ett samhälle, tomt och dött.

Till soon/Tobias
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar