måndag 20 december 2010

Mer medicin åt bina

Hurra!

Nu har vi fått mer forskarpengar för att ta fram medicin åt bina.

Detta innebär att ge bina deras egna mjölksyrabakterier när dessa för tillfället är låga i antal i honungsmagen tex när:
  • Bina är stressade pga dålig tillgång till föda under långa perioder med kallt och regnit väder
  • Efter att de har fått dålig födoersättning på vintern i utbyte mot deras honung
  • Bina har fått sjukdomar
  • När fält som de flyger på besprutas
  • När bina i förebyggande syfte får upprepade kurer antibiotika
Tidigare har vi till vårt företag ConCellae AB i år fått ca 3 milj kr från brittiska staten, 250 000 från amerikanska staten samt 250 000 kr från EU för att tillsammans med internationella forskarteam och SLU, Uppsala ta fram biprobiotika med merparten av pengarna. En stor del blir löner för mig och en industridoktorand under ett par år.

Igår fick vi tillsammans med SLU, Uppsala 3.6 milj kr till vår forskargrupp (vi själva fick ca 1.4 milj) för samma syfte så nu blir det till att gnugga hjärncellerna. Det är inte bara produkten som är viktigt utan att förstå hur den görs på bästa sätt för bina. Dvs hur och när ska de äta den. Att den blir bra för både bi och bakterier. Men inte minst vad bakterierna egentligen gör för att stötta binas eget immunförsvar och mot binas sjukdomsbakterier.

Blir akut forskarmöte i Uppsala nästa vecka och nästa år är produkten på marknaden!

Binas honung och mjölksyrabakterier är verkligen inte det enda som är bra för oss människor, bina pollinerar en väldigt stor del av vår föda.

Mår bina bra mår vi bra/Tobias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar