måndag 20 december 2010

H13 drömmer om IKEA

                      
   
                       Vid kassan på IKEA                                       
                                                                                                                   En liten midsommargåva

Ett av världens största företag som dessutom är blågult då blir livet aldrig som förr och då kan ni luta er tillbaka osv. Jodå, får vi den fantastiska möjligheten att sälja H13 på IKEA så förändras en hel del men det kan vara positivt både för Sverige och honungsbranschen.
När lamm som en av rätterna på IKEAs restauranger var på väg att tas in på menyn så blev det vilda, kanske inte protester men, yttringar från andra i branschen att IKEA skulle sopa rent hus med denna vara i världen som styckevara. Det skulle ändra världsmarknadspriset drastiskt.
Honungsbin är oerhört viktiga för pollinering av den större delen av grödorna vi äter samt frukt och bär mm. Bina är väldigt utsatta för sjukdomar och massdöd idag och vi människor är nog inte så lite skyldiga med förebyggande antibiotikakurer (ej i Europa dock), besprutningar och stress samt dålig ersättningsföda på vintern när all deras lagrade honung tagits ifrån dem. Faktiskt är det så att man räknar med att få 40 kg honung per kupa och år men bina själv behöver inte mer än 12-15 kg för att överleva vintern, så vill vi att våra biodlare bakom H13 ska göra redan nästa år. Bina placeras ofta ut att pollinera stora fält med endast en sorts blomma och där besprutas det en hel del, det tycker vi inte om. Skogshonung som vi använder i H13 är långt ifrån ickeinhemska blommor från stora fält.
En riktig dröm vore att förändra biodlingen så att biodlaren fick ut ett bra pris för detta skogens guld och att bina blev behandlade bättre och det kommer att hända för det är något vi siktar på. Staten i Storbritannien tilldelade 130 miljoner kronor till forskning på bisjukdomar förra året. Eftersom vi inte bara forskar på livsmedel och medicin utan också bimedicin så sökte vi 25 miljoner kr av dessa tillsammans med ett par forskargrupper i UK, USA och Israel. Vi fick högsta betyg och alla pengarna vilket annonserades igår i UK.
Idag delades vår fina H13 ut på IKEAs huvudkontor i världen för IT. Man fick den i restaurangen och det kom ca 400 gäster. En av personalen var vår ambassadör helt frivilligt denna dag då han som han säger blivit räddad 3 gånger i rad från baksmälla. Folk vände och vred på den lilla lådan och kommenterade. En del läste för fort och tyckte sig läsa doctorhorney, kul, kanske fungerar den även som potensmedel. Grym förpackning i bra format och det viskades att man skulle gå in på hemsidan. Det fanns infoskyltar på engelska och många log, en liten fin presentask inför midsommar, ren personalvård.
Något som vi hade noll koll på var att ett gäng på 30 personer jobbar här med vilka produkter som tas in i IKEAs butikssortiment men vi vet hur svårt detta är, omöjligt nästan. Vi har dock en helt ny svensk produkt med en fantastisk forskarupptäckt bakom och det är lätt att drömma om denna produkt i IKEAs sortiment med nordisk ekologisk honung och mjölksyrabakterier. Honung är som The, Kaffe, Choklad och olivolja. Alla i hela världen vet vad honung är och vår upptäckt kommer att skjutsa upp honung 2 snäpp på hyllan bland nyttiga livsmedel. Kan vi sen krydda och locka med svensk eller nordisk honung………………..
Imorgon fortsätter utdelningen så ät gärna imorgon IKEAner, en perfekt midsommargåva väntar vid kassan. By the way, all forskning bakom detta pågår just nu på andra sidan gatan vid Lunds universitet Campus Helsingborg, vårt labb på 6:e våningen har fönster mot sockerbruket.
Ännu en rapport kom in idag om hur väl H13 funkar när halsont börjar dyka upp men det gäller att fortsätta ett par dagar sådär 2-3 gånger om dan.

/Tobias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar