fredag 5 februari 2021

 Låt våra bin ta hand om ditt immunförsvar

Om man bara googlar lite på mjölksyrabakterier, tarmar och immunförsvar så hittas texter som den här:

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

Stämmer detta? Faktiskt! Vi har dock uppemot 90% av vårt immunförsvar i tarmarna. Inte så konstigt eftersom allt vi åt innan kyl, frys och konserver existerade, innehöll en enorm mängd mikroorganismer från naturen, både bra och dåliga.

Dagens nyhet från forskarvärlden, ("Att förändra tarmfloran kan hjälpa cancerpatienter") späder på vår kunskap ytterligare. Det är alltså viktigt att ha rätt tarmbakterier för att tex svara på behandling vid cancer. Har man inte det så hjälper det att transplantera avföring, med rätt bakterier" från en människa som faktiskt svarar på cancerbehandlingen. 

Men det är ännu bättre att du själv skaffar dig rätt tarmbakterier genom bra kost och motion, då slipper du få sjukdomar och få transplanterat avföring från andra människor. Men du bör även konsumera goda bakterier som vi människor fick i oss förr när vi åt livsmedel konserverade av mjölksyrabakterier. 

Mitt råd är att regelbundet äta olika, av mjölksyrabakterier, fermenterade/syrade livsmedel men se upp så att de inte är fusk-syrade med tex ättiksyra. Du kan och bör också äta olika levande mjölksyrabakterier från kosttillskott. 

Allt fler studier visar att bakterier i tarmen, tex mjölksyrabakterier, har stor inverkan på vårt immunförsvar vilket stimuleras av dessa. I vår forskning har vi visat att binas 13 samarbetande mjölksyrabakterier har fungerat som deras immunförsvar under miljontals år. Vi människor lärde oss för tusentals år sedan att stärka vårt immunförsvar genom konsumtion av dessa mjölksyrabakterier via honung från vilda bin.

Här finner du våra produkter med binas mjölksyrabakterier, framtagna efter vår forskning vid Lunds universitet.

Här ses en bild av skyddande bakterier (blå), på människans tarmvägg, från dagens nyhet.Och här ses en bild på binas mjölksyrabakterier (turkos) i ett honungsbis honungsmage./HonungsdoktornInga kommentarer:

Skicka en kommentar