fredag 20 oktober 2017

Solskenshistoria - Vi lyckades förmodligen hjälpa en liten hund med hemska sår

Vår forskning har ju lett fram till innovationer och en av våra produkter för veterinärt bruk ApiH är en honungssalva som använts av många efter vår fina studie på hästar med Mugg.

Nu ligger vi i startgroparna att genomföra en studie på 20 bovar och 10 katter på en större veterinärklinik i Helsingborg, etiska ansökan skickades in förra veckan.

Strax efter kom en motivationshöjare lagom innan studien ska börja. Precis som med hästen Knallen som haft sina sår i över 4 år, där de testat allt utan framgång till kostnad av 30 000 kr, men vilka sår nu läkte efter flera månaders behandling med ApiH, så har vi nu ett liknande fall med hund. De flesta brukar läka redan efter någon vecka men en del sår är till synes hopplösa och leder ibland till avlivning.

I alla fall, den som orkar läsa mailkonversationen mellan mig och stackars hunden Villes Matte nedan är välkommen att göra så.

Med önskan om en trevlig helg

Tobias
Hej Tobias.
Skriver till dig efter tips från en kollega. Läste om dina/era forskningsprojekt på honung/mjölksyrebakterier och nyttan av dessa bl.a. på hästar med svårläkta sår. Min kära hund, bordercollieblandras, blev påkörd för ett år sedan och vi kämpar med ett sår på bakhasen på 2x2 cm som inte vill läka. Ville som min hund heter har genomgått flera plastikoperationer och såret har blivit mindre men vi når inte hela vägen fram. Området är så pass skört och utsatt så ytterliggare kirurgi är i nuläget uteslutet. Vi har prövat det mesta av förbandsmaterial men såret stannar i läkningsfasen. Trots fuktig sårmiljö och fin granulationsbädd.

Jag arbetar som Intensivvårdssjuksköterska och har prövat olika förband på min hund som vi använder i humanvården men vi lyckas inte. Har även prövat Manukahonung i förbanden men utan större resultat. Han har stått på antibiotika i omgångar då såret periodvis varit koloniserat. Vet inte om det är biofilm eller annat som ställer till det?. Ville mår förutom sitt sår som naturligtvis begränsar honom, väldigt bra. En pigg och levnadsglad underbar 6-åring som vi gör allt vi kan för. Hoppas du kanske hjälpa oss eller kanske kan bidra med råd.

Med vänlig hälsning,
Linda Andersson

Hej Linda,
än så länge har vi fått väldigt bra resultat på häst där samtliga sår läkte på 1-3 veckor.

Därför startar vi nu i vår en större studie på hund och katt i Helsingborg med en större smådjursklinik, Din Veterinär.

Vi kan bara erbjuda dig att prova vår ApiH salva på www.doktorhonung.se. Det var denna hästarna fick men de fick även en spray med aktiva mjölksyrabakterier. Sprayen ska snart börja säljas. Den är klar men saknar etikett.

Ni kan ju testa ApiH och följa instruktionerna som i och för sig är för häst.
Berätta gärna hur det går.

Manukahonung har ju inte mjölksyrabakterierna vilka är hela skillnaden.

MVH

Tobias Olofsson
Research scientist
Lund University, Sweden

Hej och tack för svar! 
Ska beställa produkten ni använt på hästarna och tänker ta kontakt med din veterinär i Hbg. Tänker att läkningsprocessen inte skiljer sig nämnvärt på häst/hund och människa. Undrar om ni odlade på såren innan ni använde produkten? Vad använde ni för att skydda såret efter ni lagt på salvan? Hur ofta gjorde ni omläggningen på hästarna? Tror ni att det är viktigt att få bort eventuell biofilm innan salvan används? Finns det ngn möjlighet för mig att köpa mjölksyresprayen trots etiketten inte är klar? Jag är i Lund dagligen. 

Med vänlig hälsning! 
Linda Andersson

Hej igen. Hittade er studie och fick svar på de flesta av mina frågor. Jag tänker mig börja använda salvan på min hund när jag får den och har informerat samt bifogat er studie till den veterinär som tagit hand om min hund i ett år nu (Evidensia, Malmö). Vill ni och om intresse finns har jag bilder på min hunds sår sen ett halvår tillbaka och kommer fortsätta att dokumentera såret. Åter igen tack för svar och rekommendationer. Finns möjlighet att köpa sprayen på ngt vis får ni gärna meddela mig. Annars fortsatt lycka till med er absolut nödvändiga forskning!

Med vänlig hälsning, Linda Andersson


Hej Linda,

tack för ditt mail.

Jag skickar spray, ihop med salvan, till dig utan extra kostnad och endast med instruktion i detta mail. Med kommer dock instruktioner för salvan.

Sprayen är frystorkad och mjölksyrabakterierna vilar däri med näring. För att aktivera dem så skruvar du av locket, tar av gummiproppen och fyller upp till början av halsen med ljummet kranvatten, ej över 40 grader dock! Fingervarmt är perfekt.

Skruva på pumpen, som kommer med, och ställ flaskan mot ett element till nästa dag. Då kan du se att mjölksyrabakterierna har vaknat och växt till sig.

Sprayen är nu redo att användas för att kanske nå bättre in i svåråtkomliga ställen men även om ett sår är torrt med skorpor. Sprayen är bra då den tillför vatten till mjölksyrabakterierna. Använd gärna spray först och sen salva direkt efter och spraya in bandagen där de ska ligga an med sprayen och linda på. Byt och upprepa varannan dag.

Sprayen kan förvaras framöver i rumstemp till den är slut (jag skickar 2) men salvan ska in och ut ur frysen vid användning.

Lycka till nu och ja, jättegärna bilder och uppföljning. Lyckas det bra så kanske vi kan ha dig som referens sen om vi vill prata med evidensia i Malmö eller  använda statement på nätet.

Rapportera gärna alltså.

Jag skickar idag!

MVH

Tobias Olofsson
Research scientist
Lund University, Sweden


Hej och stort tack! Har satt in pengar på orderbekräftelsen idag. Har redan idag mottagit salvan och spray vilket är superbra då jag sa till djursjukhuset imorgon och lägga om såret. Ska även få laserbehandling på såret imorgon. Har pratat med veterinären som är positiv till produkten och tycker att vi ska börja behandla Ville. Tar bild på såret innan omjläggning imorgon och skickar bild. 

Tack än en gång. 
Med vänlig hälsning, Linda Andersson


Hej. När jag skrev till dig hade såret stannat i det läge som du ser på bild där min tumme syns. Stl på sår då ca 2x2 cm. Därefter försökte vetrinär sy ihop sår men misslyckades trots benet var gipsat. Jag blev väldigt tråkigt överraskad när jag såg såret idag som var minst 3 ggr större ca 6 x 3 cm vilket syns på den andra bilden. Har lagt om med era produkter och efter rekommendation från er men är rädd att såret är för stort för att kunna läka av sig själv. Fortsätter att lägga om varannan dag och hoppas på det bästa. Återkommer med resultat. 

Med vänlig hälsning, 
Linda Andersson 

Hej Tobias. 
Tänkte att jag ville uppdatera dig hur det går för min hunds sår och eran produkt. Vi har lagt om såret varannan dag enl. era instruktioner. Första omläggningen var för 10 dagar sen. Såret har blivit mindre och ser enligt mig friskare ut. Så vi fortsätter. Jag sköljer såret med fingervarmt nacl, sprayar på såret och i kanterna och sen honungen. Använder dock inte fuktig kompress men en skumplatta som både suger upp samt håller såret fuktigt. Tycker du kanske att jag ska göra annorlunda tar jag gärna emot dina åsikter. 

Vänligen/ Linda Andersson
1:a bild innan behandling 
2:a bild 10 dagar efter start av behandling. 


Hej Linda,

ursäkta väldigt sent svar och tack för uppdatering.

Fy vilket sår, stackars verkligen.

Hoppas det läker på, det enda jag kan tänka mig skulle vara att byta till något annat bandage som inte suger upp eftersom bakterierna (de goda) då också sugs upp. Hoppas det ändå funkar.

Det finns ju en produkt som heter sorbact som just suger upp bakterier men de dåliga då. Men i det här fallet så hänger ju de goda med också.

Det är min enda reflektion.

Går det framåt fortfarande eller?

MVH

Tobias Olofsson
Research scientist
Lund University, Sweden


Hej och tack för nytt svar:) 
Här är bilder från dagens omläggning. Vi använder fortfarande er produkt. Var på ett specialistbesök hos en av Sveriges mer erfarna veterinär Ole Frykman. Han hade hört talas om er produkt och efter att ha undersökt Ville tyckte han att förbättring kunde ses. Nu har det gått en månad sen första bilden togs och det blir fortfarande bättre:) Vi tog en ny odling på såret ca 1 v efter omläggning med er produkt och det fanns rikligt med bakterier från hundens normalflora. Därefter har vi fortsatt enbart med er produkt och såret visar på fortsatt läkning. Använder även laserbehandling x 2/vecka för att ytterliggare försöka påskynda läkning. Det går åt rätt håll iallafall:) 

Vänligen /
Linda AnderssonTack Linda,

va kul att höra.

Jag tror ni ser läkningen bättre än vad bilden säger även om bilden är bra.

Vad är egentligen det rödglansiga stora området i mitten av bilden som ser förskräckligt ut?

Jag menar, hur kommer det sig att det ser så ut?

MVH

Tobias Olofsson
Research scientist
Lund University, Sweden


Hej igen. 
Ville blev påkörd för lite mer än ett år sedan och klarade sig hel men fick nekrotiska hudskador som inte gick att göra ngt åt. Området, granulationsbädden, är ca 2 x 2 cm så inte så stort men sitter på ett känsligt ställe över en större sena där det finns för lite granulationsvävnad. Därmed svårigheter att få det till att läka samman. Det är bara att hoppas på det bästa:) Han har det tack och lov bra ändå men kunde förstås haft det bättre:)). Vi fortsätter med er produkt och jag tänker att det kanske räcker enbart med honungen eftersom han inte har ngra andra sår än det du ser. Eller tror du att sprayen gör mer nytta? 

Tack för svar och hoppas att kunna återkomma med ännu bättre resultat av såret efter hand:)
Vänligen / Linda Andersson

Tack Linda,

han har haft lite otur stackaren men tur att han blir ompysslad.

Svårt att veta om sprayen skulle vara bättre tyvärr.

Sprayen är dock slut innan vi ens kom ut med den. Men vi ska tillverka mer om ett par veckor.

Håller tummarna för Ville!

MVH

Tobias Olofsson
Research scientist
Lund University, Sweden


Hej, det var ett tag sedan jag återkopplade på min hunds sår. Såret har med hjälp av eran produkt och laserbehandling blivit mkt mindre. Hade ett litet bakslag (igen tyvärr) då förbandet kom ur läge och  kontaminerades förmodligen. Därefter har såret bli sämre med ökad sekretion och minskat epitel. Undrar om det går att köpa torrsubstansen av er idag? 

Vänligen / Linda Andersson
Hej. Var i kontakt med dig i våras gällande ett svårläkt sår på min hund. Vi använde dina produkter och kombinerade dessa med laserbehandling. Var dock tvungen att ge två antibiotikakurer under tiden (under ca tre månader). Jag tror att det var kombinationen som slutligen gjorde att detta omöjliga sår äntligen stängde sig.
Vill tacka för all hjälp och samtidigt återkoppla till dig. Så här fint ser det ut idag! Ha en fin höst och lycka till med din/er forskning!
Vänligen /Linda Andersson
Hej Linda,

fantastiskt kul att höra och se för det såg verkligen hopplöst ut för stackaren.

Skickar kramar härifrån.

En liten fråga bara. Väldigt snart ska vi utföra en studie på 20 vovar och 10 katter på smådjurskliniken "Din veterinär" i Helsingborg.

Vår ambition är att nå ut till smådjur då vi fått rapporter från folk som har testat på smådjur även om det mest har varit hästfolk som köper pga av vår häststudie.

Till saken, får vi lov att snickra ihop en liten text från dina mail plus bilder för vår facebook sida på doktorhonung där vi samtidigt berättar att vi snart ska studera även smådjur?

MVH

Tobias Olofsson
Research scientist
Lund University, Sweden


Hej igen:) 
Självklart får ni göra det. Allt för ev bättre sårläkning och en minskad användning av antibiotika. Är det ngt ni undrar är det bara att höra av er igen. 


Vänligen/ Linda Andersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar