torsdag 21 januari 2021

          Svensk honungsförädling blev tvåa i årets matbluff 2020😱

 

Klicka på denna länk och skrolla ner inne på sidan https://www.aktavara.org/34823/rosta-pa-arets-matbluff-2020


Vi är inte förvånade
😡 Tack Lindahls för det, inte! Jodå, det är Anders Lindahl som etablerade Lindahls grekisk/turkisk yoghurt som är ansvarig. Anders Lindahl importerade billigast möjliga mjölk från Tyskland och etablerade sin yoghurt i Sverige. Lindahls yoghurt blev rikskänd då turkiska gubben på förpackningen, som utnyttjades kommersiellt utan sin vetskap, dessutom var grek och därför stämde Lindahls. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e1azKO/turken-var-grek--stammer-mejeriet

 

Det är märkligt hur en enda man, likt Trump, kan förstöra så mycket på egen hand. Innan Lindahls tog över Svensk honungsförädling 2011 så gick det ganska dåligt redan för bolaget men svensk honung var något fantastiskt, något man kunde lite på och från detta bolag gillades honungen av kunder, trots sina brister. Vi var på besök i fabriken dit min biodlande morfar årligen, sedan många decennier, skickade överskottet av sin honung. För så fungerade det, biodlare skickade oftast skithonungen dit, dvs sådan honung som var lite gammal, kanske hade den lite hög vattenhalt och hade börjat jäsa, eller var den inte så ren från vaxrester, kanske var den kristalliserad eller hård eller fel smak för kunderna i byn. Den var ändå ganska ok men biodlaren fick väldigt lite betalt per kg. I fabriken blandades alltså all ”skräphonung” från hela landet och snabbpastöriserades för att förlänga hållbarheten och slippa att medföljande jästsvampar jäste den, detta fick vi se och berättat för oss.

 

Vår tanke med besöket var ju att våra (binas) mjölksyrabakterier skulle kunna användas i deras produkter och höja priset på svensk honung och därmed inbringa mer förtjänst till biodlarna samt få den såld utomlands så småningom, likt Manukahonung från Nya Zealand. Vi tvekade efter vårt besök och redan då drevs företaget av en nyinsatt VD (Christer Ankarlid) vars tidigare merit var i bilbranschen. Bemötandet var dåligt och okunnigt. Vi råkade nämna att vi skulle komma ut med mjöd i framtiden och idén snoddes rakt av året efter och bolaget kom ut med ett eget skitmjöd (ursäkta språket), ett honungsvin som de kallade Tej efter det etiopiska Mjödet. De hade före lanseringen mage att fråga oss om hur de skulle skriva på flaskan om att honungen i mjödet hade binas mjölksyrabakterier. De hade inte fattat något, inte heller att deras honung inte innehöll dem eller att vi hade patent på dem i livsmedelstillverkning. Nu har vi världens finaste och prisade mjöd själv istället www.honeyhunters.se

 

Några år därefter får vi till ett möte med Anders Lindahl och en före detta polis. Dessa två skulle nu driva svensk honungsförädling. Anders Lindahl hade sålt minst 90% av Lindahls yoghurt till Skånemejerier och blivit rik och skulle nu köpa hela svensk honungsförädling själv, vilket han gjorde. Vi höll föredrag för honom hur vi i ett samarbete skulle kunna lyfta Sverige via nya, exklusiva produkter, som vi hade med som smakprov och hur vi skulle kunna göra livet bättre för bina och ge ett klart högre pris till biodlarna för sin honung och för bipollen som skulle kunna ge än mer pengar per bikupa för biodlaren.

 

Anders var väldigt lik Trump i sättet faktiskt. Han var väldigt bufflig, tog plats och var oförskämd. Vi hade rest långt men han avbröt vår 40 min långa presentation efter 10 min och sa att han inte ville lyssna. Inte heller ville han smaka något. Han gjorde klart för oss att hans plan var att importera utländsk billig honung och svenska biodlare skulle få mindre betalt än nu för sin honung och bina var han helt ointresserad av.

 

Det började starkt med att för första gången importera billigast möjliga utländska icke EU - honung till ett företag som lustigt nog heter ”Svensk” honungsförädling och då med antibiotikarester i. https://www.landlantbruk.se/lantbruk/antibiotika-i-honung/

 

Nu var ribban satt och fler kunde nu utan dåligt samvete göra likadant i Sverige. Jag är övertygad om att fusket började där och då och har fortsatt och utökats sedan dess, tack Anders!!!!! https://www.mynewsdesk.com/se/svenska-bin/pressreleases/brist-paa-svensk-honung-skapar-marknad-foer-foerfalskningar-2789940

 

Så går det när en man förstör svensk honungs fina rykte i Sverige och utomlands. Svensk honungsförädling hette innan svensk honungsförmedling. Nu vet vi hur detta företag förädlar vår ”svenska” honung, i våra butiker, med utländsk honung med antibiotikarester och vilken ofta är fusk dvs gjord på kinesisk rissirap eller blandad med vanlig sirap.

 

Se ”Äkta varas” förslag till svensk honungsförädlings framtida marknadsföring! https://www.aktavara.org/nyheter/35582/va-har-bluffarna-forsvunnit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar